22.11.2008
Uutiset
Nepal

Renu Rajbhandari: Ydinkysymykset ovat samoja kaikkialla maailmassa

Renu Rajbhandari, WOREC.

Women’s Rehabilitation Center Nepal (WOREC) on kansalaisjärjestö, jonka toimintaan lukeutuu mm. HIV/AIDSin ja ihmiskaupan vastainen työ sekä naisten ja lasten oikeuksien edistäminen. WOREC pyrkii toiminnallaan vahvistamaan ruohonjuuritason toimijoita sekä vaikuttamaan lainsäädännöllisiin ja poliittisiin uudistuksiin. KIOS tapasi WORECin perustajan ja puheenjohtajan, tunnetun ihmisoikeuspuolustaja tohtori Renu Rajbhandarin.

”Kun olin lääkäri, minut vietiin kerran hoitamaan tyttöä, joka oli joutunut ihmiskaupan uhriksi ja kuljetettu Mumbaihin. Järkytyin hänen tarinastaan. Päätin, että minun täytyy tehdä jotain – enemmän kuin mihin pystyin lääkärinä. Tästä syntyi WOREC.

Naisten oikeuksia ei tunnusteta riittävästi ruohonjuuritason yhteisöissä eikä globaalilla tasolla. Yhteisöissä ongelmana on, miten saada puheet toiminnaksi ja poliittiset puolueet toteuttamaan niitä.

Entä miten voisimme tukea naisihmisoikeuspuolustajia yhteisöissään? Me puhumme muiden puolesta, mutta kuka puhuu meidän puolestamme? Järjestimme 24 päivän nälkälakon, johon osallistui 825 naista. Yksi naisista joutui menemään maan alle, koska hänen miehensä uhkaili häntä hänen ihmisoikeustyönsä takia. En ole pystynyt auttamaan häntä. Kuinka voisimme muuttaa tämän naisen elämää?

Kun aloitimme työmme, ihmiskaupasta puhuminen oli tabu. Meidät leimattiin prostituoiduiksi, kun nostimme aiheen esille. Nyt kaikki puhuvat ihmiskaupasta, sekä Nepalissa että maailmanlaajuisesti. Myös naisiin kohdistuvan väkivallan osalta hiljaisuus on murrettu, ja ihmiset kuuntelevat meitä.

Minne tahansa maailmassa menenkin, huomaan, että ydinkysymykset ovat kaikkialla samoja.”

KIOS on rahoittanut WORECin hanketta, jossa vahvistetaan naisihmisoikeuspuolustajien verkostoa erityisesti maaseudulla ja ruohonjuuritason toimijoiden keskuudessa. Hankkeessa edistetään myös ihmisoikeuspuolustajien oikeuksia ja turvallisuutta.

 

 

Location


Kumppanijärjestöt

Related news (0)