09.01.2009
Uutiset
Nepal
Tibet

KIOS vieraili Intiassa ja Nepalissa

KIOSin hankekoordinaattorit Kristiina Vainio ja Ylva Sjöblom vierailivat Intiassa ja Nepalissa 22.11–11.12.2008. Kyseessä oli KIOSin ensimmäinen hankeseurantamatka Etelä-Aasiaan.

Intia

Members of Hengasara Hakkina Sangha HHS in Bangalore, India. Photo: KIOS

Hengasara Hakkina Sangha HHS:n edustajia Bangaloressa, Intiassa. Photo: KIOS

Intiassa KIOSin edustajat vierailivat Bangaloressa, Delhissä ja Pohjois-Intian Dharamsalassa, joissa kaikissa on ollut tai on meneillään KIOSin rahoittama hanke.

Bangaloren vierailun pääkohteena oli Hengasara Hakkina Sangha –järjestö (HHS), jonka naisiin kohdistuvan väkivallan ja syrjinnän vastaista hanketta KIOS on tukenut vuodesta 2006. Hankkeen puitteissa Karnatakan osavaltion maaseudulla toimivat sangha-naisryhmät ovat saaneet koulutusta naisten oikeuksista, ja osa naisista toimii nyt naisten oikeuksien asianaisina, jotka vievät tietoa eteenpäin omissa kylissään.

Sekä Bangaloressa että Delhissä vierailtiin KIOSin rahoittamassa Human Rights Law Network -järjestössä. KIOS on tukenut verkoston viiden oikeusapukeskuksen toimintaa eri puolilla Intiaa. Hankkeen avulla pyritään edistämään kaikkein köyhimpien ja marginalisoiduimpien väestönosien perus- ja ihmisoikeusturvaa.

Suurin osa Bangaloren oikeusapukeskuksen hoitamista tapauksista liittyy naisiin kohdistuvaan väkivaltaan, kuten nk. happoiskuihin (acid attacks), joissa syövyttävää happoa heitetään kasvoille ja keholle. Useimmiten kyseessä on kostotoimenpide ja uhri on nainen. Delhissä toiminnan ytimessä ovat perusoikeuskanteet Intian korkeimpaan oikeuteen. Merkittävimpiä Human Rights Law Networkin nostamista perusoikeuskanteista on edelleen käsittelyssä oleva oikeutta ruokaan koskeva kanne PUCL v. the Union of India, jonka yhteydessä korkein oikeus on antanut useita Intian viranomaisia sitovia väliaikaismääräyksiä, mm. vaatimuksen yhden ilmaisen lämpimän aterian tarjoamisesta peruskoulun kaikille oppilaille.

Matkan kolmas vierailukohde Intiassa oli Dharamsala, jossa KIOSin edustajat tutustuivat maanpaossa toimiviin tiibetiläisten ihmisoikeusjärjestöihin. Dharamsalassa toimivista järjestöistä KIOS on tukenut tiibetiläisten entisten poliittisten vankien järjestöä Gu-Chu-Sumia sekä toimittajien Association of Tibetan Journalists –järjestöä.

Nepal

Nepalin vierailun aikana keskityttiin KIOSin meneillään olevien kolmen hankkeen seurantaan. Vierailu suuntautui Katmanduun, jossa kaikkien kolmen KIOSin tukeman järjestön toimistot sijaitsevat. Pääasiallisesti hankkeet toteutetaan kuitenkin maaseudulla eri puolilla Nepalia.

Partnership for Protection of Children in Armed Conflict (PPCC) on KIOSin vuodesta 2006 lähtien tukema usean eri järjestön muodostama verkosto. Sen tavoitteena on edistää lasten oikeutta koulutukseen Nepalin aseellisen konfliktin jälkeisessä tilanteessa.

Location

Related news (0)