15.12.2009

Naisiin kohdistuva väkivalta vähenee sodanjälkeisessä Ugandassa ACODEVin avulla

Naisiin kohdistuva väkivalta on edelleen merkittävä haaste konfliktista vuosikymmenten ajan kärsineessä Länsi-Ugandassa. KIOSin hankekumppani ACODEV pyrkii työllään lisäämään yhteisöjen tietoa naisten oikeuksista sekä osoittamaan väkivallattoman perhe-elämän mahdollisuudet.

1990- ja 2000-luvuilla vallinneen kapinallisten, kongolaisten ryhmittymien ja hallitusten konfliktin vaikutukset ovat edelleen nähtävissä Kongon demokraattiseen tasavaltaan rajautuvassa Länsi-Ugandassa. Naisiin kohdistuva väkivalta on yleistä erityisesti konfliktista kärsineillä alueilla, joilla konfliktista alkanut väkivallan kierre jatkuu kotioloissa. Konfliktin lisäksi väkivaltaa pitävät yllä perinteiset sukupuoliroolit, puutteellinen ihmisoikeustietoisuus ja toimivien tukirakenteiden puuttuminen.

Obed Kabanda, ACODEV. Photo: KIOS

Obed Kabanda, ACODEV. Photo: KIOS

Action for Community Development aloitti vuonna 2007 KIOSin tuella hankkeen, jonka tarkoituksena oli naisiin kohdistuvan väkivallan vähentäminen Kasesen alueella Länsi-Ugandassa.

Saavuttaakseen tavoitteensa ACODEV piti yhteisöissä keskustelutilaisuuksia sekä koulutti paikallisia järjestöjä ja viranomaisia. Lisäksi järjestö aktivoi kansalaisia toimimaan oikeusneuvojina sekä aktiiveina väkivaltaa vastustavissa ryhmissä. ACODEV teki myös aktiivista tiedottamistyötä naisten oikeuksista:  tietoa levitettiin radion keskusteluohjelmissa, näyttelyissä, seinämaalauksissa, draamaryhmien esityksissä ja videonäytöksissä. Lisäksi YK:n naisten oikeuksien sopimus käännettiin paikalliselle kielelle. Etenkin videonäytökset olivat yhteisön keskuudessa suosittuja, minkä lisäksi myös radio-ohjelmiin tuli lukuisia soittoja kuuntelijoilta.

”Sodan jälkeen miehillä ei ole ollut työtä, eivätkä he osaa suhtautua vaimojensa rooliin perheenelättäjinä. Suurimman osan aikaa he tuntevat vihaa kaikkea ja kaikkia kohtaan. Se purkautuu kotona väkivaltana.”

ACODEV sai hankkeen aikana paikalliset järjestöt kampanjoimaan lähisuhdeväkivallan ehkäisemiseksi. Hankkeen seurauksena keskustelu naisiin kohdistuvasta väkivallasta vilkastui ja naiset uskaltautuivat puhumaan yhteisöissä ongelmistaan aikaisempaa enemmän. Väkivallan uhrit saivat lisäksi apua ACODEVin aktivoimilta vapaaehtoisilta oikeusneuvojilta. Myös viranomaiset tehostivat toimintaansa: poliisit laativat uudet toimintaohjeet ja lopettivat hallintomaksujen pyytämisen uhreilta näiden jättäessä rikosilmoitusta.

”Miesten taivuttaminen mukaan keskusteluun ja toimintaan vaatii paljon aikaa.”

Ensimmäisen toteutetun hankkeen aikana huomattiin, että yhteisön jäsenten, myös miesten, saaminen mukaan väkivallan vastaiseen työhön voi olla haasteellista. KIOS jatkoi yhteistyötä ACODEVin kanssa vuonna 2008 aloitetun kaksivuotisen hankkeen parissa. Hankkeessa on jatkettu kampanja- ja tiedotustyötä saatujen kokemusten pohjalta. ACODEV on myös jatkanut koulutuksia sekä tiivistä yhteistyötä viranomaisten ja muiden järjestöjen kanssa. Toimintaan on liittynyt aktiivisia miesryhmiä, ja positiiviset esimerkit väkivallattomista kodeista ovat rohkaisseet miehiä muuttamaan asenteitaan.

ACODEVin oma toiminta on vahvistunut hankkeiden myötä nopeasti. Järjestö on nykyään alueen tunnetuimpia ihmisoikeusjärjestöjä. Eri toimijoiden, kuten poliisin, paikallishallinnon, tiedotusvälineiden ja muiden järjestöjen kanssa tehtävä yhteistyö on kasvanut edelleen. Tavoitteena onkin vahvistaa toimijoiden osaamista edelleen sen varmistamiseksi, että näiden työ lähisuhdeväkivallan ehkäisemiseksi jatkuu myös KIOSin rahoittaman hankkeen päätyttyä.

Location


Kumppanijärjestöt

  • Action for Community Development – Uganda

Related news (0)