29.07.2014
Uutiset

Robert F. Kennedy -ihmisoikeuspalkinto Adilur Rahman Khanille

Adilur Rahman Khan, Odhikar.

KIOS onnittelee bangladeshilaista ihmisoikeusjuristia Adilur Rahman Khania, jolle on myönnetty 31. vuosittain jaettava Robert F. Kennedy -ihmisoikeuspalkinto.

Palkinnolla halutaan tuoda tunnustusta Khanin rohkealle työlle, jonka ansiosta vakavat ihmisoikeusloukkaukset Bangladeshissa ovat nousseet julkisuuteen. Palkinto tarkoittaa myös pitkäaikaista kumppanuutta, jolla tuetaan Khanin tekemää työtä ihmisoikeuksien suojaamiseksi, Robert F. Kennedy Center for Justice and Human Rights kertoo tiedotteessaan.

Adilur Rahman Khanin väsymätön työ ihmisoikeuspuolustajana on paljastanut Bangladeshin hallituksen osallisuuden ihmisten sieppauksissa ja viranomaisten tekemissä laittomissa tapoissa. Khan on myös menestyksekkäästi kampanjoinut Bangladeshin ensimmäisen kidutuksen kieltävän lainsäädännön puolesta.

Khan työskentelee bangladeshilaisessa ihmisoikeusjärjestö Odhikarissa, joka kuuluu maan luotetuimpiin kansalaisjärjestöihin. KIOS on työskennellyt Odhikar kumppaninaan vuodesta 2010 lähtien, ja Khan myös osallistui puhujana KIOS:in seminaariin Helsingissä syksyllä 2011. Yllä mainittujen rikkomusten lisäksi Odhikar on nostanut esille maan turvallisuusjoukkojen tekemät rikkomukset, maan rajalla tapahtuvat tapot, naisiin kohdistuvan väkivallan sekä mielipiteenvapauden ja vapaiden vaalien rajoittamisen.

Odhikarin työ on erityisen ajankohtaista, sillä Bangladeshin hallitus on lisääntyvästi häirinnyt ja uhannut kansalaisjärjestöjen toimintaa, etenkin vuodesta 2012 lähtien.

”Adil on rohkeasti taistellut suojellakseen ihmisoikeuksia, huolimatta siitä, että se asettaa hänet itsensä vaaraan”, sanoo Robert F. Kennedy -keskuksen puheenjohtaja Kerry Kennedy.

Parhaillaan Khan kollegoineen odottaa oikeudenkäyntiä, koska Bangladeshin hallinto syyttää heitä väärän tiedon levittämisestä sekä valtion julkisuuskuvan vahingoittamisesta.

Aasian ihmisoikeuskomissio (AHRC) toivoo, että Khanin saaman kansainvälisen tunnustuksen myötä hallitus alkaisi kunnioittaa maan ihmisoikeuspuolustajien tekemää työtä bangladeshilaisten oikeuksien puolesta. AHRC myös toivoo, että saatu tunnustus auttaa suojelemaa Khanin ja muiden Odhikar-järjestön aktiivien turvallisuutta, joka on jatkuvasti uhattuna.

Robert F. Kennedy -palkinto on jaettu vuodesta 1984 lähtien tarkoituksena antaa tunnustusta ihmisille, jotka taistelevat väkivallattomasti sortoa vastaan, henkilökohtaisista uhrauksista ja vaarasta huolimatta. RFK-keskus perustettiin vuonna 1968 ja se on sittemmin palkinnut journalisteja, kirjailijoita sekä ihmisoikeusaktivisteja.

Lue lisää Robert F. Kennedy -keskuksen ja AHRC:n tiedotteista.

Lisätiedot: Ilari Lovio, ilari@kios.fi

Location


Kumppanijärjestöt

Related news (0)