”Kukaan meistä ei ole vapaa ennen kuin kaikki ovat vapaita”, kiteytti kenialainen sateenkaariaktivisti Njeri Gateru. Hän vieraili Helsingissä Pride-viikolla KIOSin …
Keniassa KIOSin tukemat järjestöt ovat parantaneet naisten ja tyttöjen asemaa, slummien asukkaiden oikeutta turvalliseen ja puhtaaseen elinympäristöön sekä vähentäneet seksuaalivähemmistöjen syrjintää. KIOSin tuella on lisäksi vahvistettu järjestöjen ihmisoikeustyötä Pohjois-Keniassa.
Taloudellinen kehitys ei takaa ihmisoikeuksia kaikille
Kenian taloudellinen kasvu on ollut huomattavaa viime vuosikymmeninä. Vuonna 2010 hyväksytty perustuslaki turvaa laajasti ihmisoikeudet. Positiivinen kehitys ei kuitenkaan ole saavuttanut kaikkia maassa.
Suurella osalla kenialaisista ei ole turvattua elinkeinoa, riittävää koulutusta tai tasa-arvoista asemaa yhteiskunnassa. Muun muassa naisten ja lasten, seksuaalivähemmistöjen ja slummien asukkaiden ihmisoikeudet eivät usein toteudu. Kehitys on ollut erityisen hidasta Pohjois-Keniassa, missä tarvitaan toimia esimerkiksi peruskoulutuksen ja hyvän terveydenhuollon saatavuuden varmistamiseksi kaikille.
Turvallisuusuhat ja rankaisemattomuuden kulttuuri
Muun muassa al-Shabaabin tekemät terroristi-iskut ovat heikentäneet Kenian turvallisuustilannetta. Terrorismin vastaisten toimien nojalla on myös tehty vakavia ihmisoikeusrikkomuksia. Toimien kohteeksi ovat usein joutuneet somalipakolaiset ja Kenian muslimit.
Kenian turvallisuutta koskevaa lainsäädäntöä on kiristetty ja poliisin valtuuksia on lisätty. Turvallisuusviranomaiset joutuvat harvoin vastuuseen tekemistään ihmisoikeusrikkomuksista. Hallitus on myös kiristänyt kansalaisyhteiskuntaan kohdistuvaa kontrollia ja syyttänyt järjestöjä ulkomaalaisina agentteina toimimisesta.
Kenian vahva kansalaisyhteiskunta
Keniassa on vahva kansalaisjärjestökenttä, joka tekee monipuolista työtä ihmisoikeuksien puolesta. KIOS tukee paikallisissa yhteisöissä toimivia järjestöjä mm. Nairobissa, Kisumussa ja Mombasassa sekä Garissan ja Samburun lääneissä. Järjestöt pyrkivät työllään edistämään alueiden asukkaiden tietämystä oikeuksistaan ja mahdollisuuksia vaikuttaa oikeuksiensa toteutumiseen. KIOS tukee myös aloitteita, joilla pyritään vahvistamaan kansallista lainsäädäntöä ja vaikuttamaan poliittisiin päättäjiin ihmisoikeuksien toteutumiseksi.