Historia ja KIOSin perustajajärjestöt

Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS sr perustettiin vuonna 1998 kansalaisjärjestöjen sekä ulkoasianministeriön keskustelujen perusteella. Samoihin aikoihin perustettiin myös KIOSin sisarsäätiöt; kehittyvien maiden ympäristötyötä tukeva Siemenpuu-säätiö sekä vammaistyötä tukeva Abilis-säätiö.

Vuosina 1998-2010 KIOS tuki ihmisoikeustyötä globaalisti. Säätiö otti vastaan hankehakemuksia maailmanlaajuisesti. Rahoitetut ihmisoikeushankkeet olivat usein ruohonjuuritason toimijoiden toteuttamia pieniä hankkeita.

Vuosina 2011-2015 KIOS keskitti tukensa 12 fokusmaahan ja -alueeseen Itä-Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. Maat olivat Burundi, Etiopia, Kenia, Kivujen alue Kongossa, Ruanda ja Uganda Afrikassa. Aasiassa fokusmaat olivat Afganistan, Bangladesh, Nepal, Pakistan, Sri Lanka sekä tiibetiläiset pakolaisyhteisöt.

Vuodesta 2016 alkaen KIOS on keskittänyt tukensa 6 fokusmaahan ja -alueeseen. Itä-Afrikassa työtä tuetaan Keniassa, Ruandassa sekä Ugandassa. Etelä-Aasiassa KIOS kanavoi tukensa Nepaliin ja Sri Lankaan sekä pakolaisuudessa toimiville tiibetiläisille ihmisoikeustoimijoille.

Joitakin KIOSin pitkäaikaisia kumppanijärjestöjä tuetaan myös Bangladeshissa, Burundissa, Etiopiassa sekä Pakistanissa. Myös ihmisoikeustoimijoiden alueellinen yhteistyö ja sen tukeminen on KIOSin prioriteetti vaikuttavamman ihmisoikeustyön saavuttamiseksi.

KIOSin perustajajärjestöt ja hallitus

kios-perustajat

KIOSin perustajajärjestöt ovat edustettuina säätiön hallituksessa. Hallitus vastaa säätiön tarkoituksen toteuttamisesta, toiminnan järjestämisestä ja säätiön varojen hoidosta. Hallitus hyväksyy vuosittaisen toimintasuunnitelman ja talousarvion sekä johtaa, ohjaa ja valvoo säätiön toimintaa. KIOSin toiminta kerää näin yhteen suomalaista ihmisoikeus- ja kehitysalan osaamista, joka takaa tuen kanavoimisen mahdollisimman tehokkaalla tavalla.

KIOSin hallitus 2019-2021

 

Amu Urhonen, puheenjohtaja
Amnesty International Suomen osasto

Annika Ojala, varapuheenjohtaja
Perustajajärjestöstä riippumaton hallituksen jäsen

Lyydia Kilpi
Fingo

Sabina Bergholm
Kirkon ulkomaanavun säätiö

Teemu Matinpuro
Suomen Rauhanpuolustajat

Kalle-Pekka Hietala
Suomen Sadankomitea

Tessa Rintala
Suomen UNICEF

Helena Laukko
Suomen YK-liitto

Katarina Butera
Vammaiskumppanuus

Mikko Häkkinen
Perustajajärjestöstä riippumaton hallituksen jäsen

Auli Starck
Perustajajärjestöstä riippumaton hallituksen jäsen